1
عضو هیئت علمی پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی - بخش فرآوری
2
باز نشسته پژوهشکده آبزی پروری آب های داحلی
چکیده
فرآورده خشک طعم دار ماهی کیلکا به شکل تنقلات غذایی مصرف میشود و در مقایسه با تنقلات موجود از ارزش غذایی بالاتری برخوردار میباشد. خشک کردن یکی از روش های تولید فرآورده آماده مصرف از ماهیان ریز اندام و ارزان قیمت است که در شرایط عادی به دلیل بو و طعم و مزه نامناسب استقبال چندانی از آنها توسط مصرف کنندگان به عمل نمی آید. همچنین در این روش ترکیبات طعم دهنده طبیعی مانند سرکه خوراکی و سایر انواع طعم دهنده های گیاهی به کار میروند. خشک کردن به عنوان قدیمی ترین روش عمل آوری ماهی شناخته شده است، و روشی برای جلوگیری از فساد ماهی، ضرر و زیان اقتصادی و کاهش کیفیت بعد از جمود نعشی است. همچنین مزایایی مانند تولید محصول در زمان کوتاه، تهیه پروتئین ارزان، افزایش زمان ماندگاری و کیفیت ماهی، حمل و نقل آسان، قابل اجرا توسط صیادان، کاربرد در شرایط آب و هوایی مناسب و عمل آوری آسان را به همراه دارد. خشک کردن در برابر نور آفتاب روش رایج تهیه فرآورده خشک به شمار میرود، که معایبی را مانند صرف زمان، حمله حشرات، آلودگی ثانویه و کاهش ایمنی به دنبال دارد. همچنین در تمام طول سال قابل اجرا نیست. در مطالعه حاضر تهیه فرآورده خشک از مراحل متعددی شامل نمک سود کردن، طعمدار کردن، خشک کردن طی ۲۴ ساعت در دمای ۸۰ درجه سلسیوس و بسته بندی تشکیل شده است. این مقاله به بررسی فرآورده خشک تهیه شده به روش صنعتی از ماهی کیلکا، روشهای خشک کردن و مشکلات ناشی از آنها، اهمیت فرآورده خشک و دستورالعمل تهیه آن میپردازد.
سیف زاده, مینا و خانی پور, علی اصغر . (1400). ترویج مصرف فرآورده خشک طعمدار تهیه شده به روش صنعتی از کیلکای معمولی دریای خزر(Clupeonella cultriventris). مجله آبزیان دریای خزر, 6(بهار و تابستان 1400), 25-32.
MLA
سیف زاده, مینا , و خانی پور, علی اصغر . "ترویج مصرف فرآورده خشک طعمدار تهیه شده به روش صنعتی از کیلکای معمولی دریای خزر(Clupeonella cultriventris)", مجله آبزیان دریای خزر, 6, بهار و تابستان 1400, 1400, 25-32.
HARVARD
سیف زاده, مینا, خانی پور, علی اصغر. (1400). 'ترویج مصرف فرآورده خشک طعمدار تهیه شده به روش صنعتی از کیلکای معمولی دریای خزر(Clupeonella cultriventris)', مجله آبزیان دریای خزر, 6(بهار و تابستان 1400), pp. 25-32.
CHICAGO
مینا سیف زاده و علی اصغر خانی پور, "ترویج مصرف فرآورده خشک طعمدار تهیه شده به روش صنعتی از کیلکای معمولی دریای خزر(Clupeonella cultriventris)," مجله آبزیان دریای خزر, 6 بهار و تابستان 1400 (1400): 25-32,
VANCOUVER
سیف زاده, مینا, خانی پور, علی اصغر. ترویج مصرف فرآورده خشک طعمدار تهیه شده به روش صنعتی از کیلکای معمولی دریای خزر(Clupeonella cultriventris). مجله آبزیان دریای خزر, 1400; 6(بهار و تابستان 1400): 25-32.