کاربرد پوشش اینولین در حفظ کیفیت گوشت ماهی

نوع مقاله : علمی - ترویجی

نویسنده

دانشگاه آزاد اسلامی، واحد سنندج، بخش بهداشت و بیماریهای آبزیان، دانشکده دامپزشکی، سنندج، ایران

چکیده

هرچند نگهداری در سرما و عمل انجماد روش مناسبی برای نگهداری ماهیان است، اما از واکنش‌های میکروبی و شیمیایی که منجر به کاهش کیفیت گوشت ماهی می‌شوند بطور کامل پیشگیری نمی­کند. فیلم‌های خوراکی بر پایه پلی­ ساکاریدی به دلیل کیفیت بالای تغذیه­ای، خواص حسی مناسب، شفافیت، انعطاف‌پذیری و ایجاد محافظت کافی برای استفاده در صنایع غذایی مورد توجه هستند. عملکرد پوشش­ های خوراکی نه تنها تحت تاثیر نوع روش پوشش دهی بوده بلکه ویژگی مواد پوششی همچون نوع ماده، مقدار دانسیته و ویسکوزیته نیز بر آن تاثیر می­گذارد. در حال حاضر اینولین یکی از رایج­ترین پری­بیوتیک­های اروپا، ژاپن و استرالیا بوده و تحقیقات زیادی بر روی آن متمرکز است. هرچند امروزه از اینولین در تغذیه ماهیان سردابی و گرمابی به‌ عنوان پری بیوتیک استفاده می­شود ولی کاربرد آن به‌عنوان ‌پوشش‌دهنده طبیعی گوشت ماهیان به تنهایی و یا همراه با بسته­ بندی­ های مختلف می‌تواند به عنوان یکی دیگر از کاربردهای مفید آن در نظر گرفته شود، همچنین­ مشکلات ناشی از مصرف نگهدارنده­ های مصنوعی و نیز نگرانی­ های زیست محیطی ناشی از تجمع پلیمرهای مصنوعی برخی بسته­ بندی ­ها باعث شده که استفاده از پوشش ­های زیست تخریب ­پذیر با خواص مختلف آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی به ­عنوان جایگزین مناسب مطرح شود. هدف از تحقیق حاضر مشخص کردن اهمیت و پتانسیل کاربرد اینولین در بسته­ بندی گوشت آبزیان بوده است. لذا مطالب بصورت کتابخانه­ ای تهیه و از مقالات منتشر شده در مجلات معتبر بهره­ برداری شد.

کلیدواژه‌ها