با توجه به مشکلات جهانی تامین روغن و آرد ماهی، روغن های گیاهی تنها جایگزین مناسب برای تهیه جیره غذایی، آبزیان هستند. در این مطالعه، سطوح بکارگیری ترکیبات گیاهی جایگزین آرد و روغن ماهی در جیره آبزیان پرورشی توسط محققان داخل، طی سالهای 98-1377 مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعات؛ سویا و تولیدات فرآوری و اصلاح شده آن (سطح 10 تا 50 درصد)، کنجاله کانولا (20 تا 100 درصد)،کنجاله بذر کتان (10 و 15 درصد)،کنسانتره پروتئینی سبوس برنج (25 درصد)، کنجاله پنبه دانه (20 و 35 درصد)، نخود پرتو تابی شده (40 درصد)، آرد آزولا (15 و 21 درصد)، گلوتن ذرت (60 درصد)، آرد گیاه سارگاسوم (15 درصد)، کنسانتره پروتئینی جو ( 50 درصد) و گلوتن گندم(عدم تاثیر) به عنوان جایگزین های پودر ماهی و روغن های کلزا (60 درصد)، کانولا (50 درصد)، بزرک (75 درصد)، هسته انگور(50 درصد)، سویا (سطح 10 درصد)، ترکیب کانولا و سویا (50 و 100درصد) ترکیب پنبه دانه، سویا و هسته انگور(100 درصد) ترکیب کانولا، بزرک، آفتابگردان و گلرنگ (80 درصد) ترکیب کانولا، بزرک و گلرنگ (100 درصد) جایگزین های روغن ماهی در جیره آبزیان پرورشی بودند. نتایج حاکی از آن است که روغن های گیاهی نسبت به پروتئین های گیاهی، قابلیت جایگزینی در سطح بالاتری را دارند و با توجه به توسعه سطح زیر کشت دانه های روغنی در کشور، می توان از این پتانسیل در جهت کاهش وابستگی به روغن ماهی در تهیه خوراک آبزیان پرورشی بهره گرفت.