بررسی اثر ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی عصاره گیاه خوشاریزه (Echinophora cinerea) بر روی فیله کپور سرگنده (Aristichthys nobilis) طی دو شرایط نگهداری

نوع مقاله : علمی - ترویجی

نویسندگان

1 پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج گشاورزی، ساری، ایران

2 باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران

3 گروه شیلات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، واحد قائم شهر، دانشگاه آزاد اسلامی، قائم شهر، ایران

چکیده

گوشت ماهی مستعد فساد شیمیایی و آلودگی میکروبی می باشد. لذا استفاده از نگهدارنده با خصوصیات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی ضروری به نظر می رسد. در این بررسی ابتدا فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه خوشاریزه در غلظت هایppm 500، 1000، 1500و 2000 و آنتی اکسیدان مصنوعی TBHQ با غلظت ppm100، از طریق مهار رادیکال آزاد DPPH تعیین شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان DPPH در تیمارTBHQ ، ppm1500و 2000 عصاره گیاه خوشاریزه به ترتیب 54/82 ، 12/87 و 04/87 مشاهده شد، ولی بین آنها اختلاف معنی داری مشاهده نشد(05/0P>). در ادامه بررسی، اثر غلظت ppm1500عصاره گیاه خوشاریزه بر زمان ماندگاری فیله کپور سرگنده در دو دمای 4 و 18 درجه سانتی گراد، که شامل 4 تیمار ، تیمار شاهد در دمای 4 درجه سانتی گراد ، تیمار شاهد در دمای 18 درج ه سانتی گراد (دمای abuse temperature به هنگام حمل و نقل ماهی)، تیمار ppm1500عصاره در دمای 4 درجه سانتی گراد و تیمار ppm1500عصاره در دمای 18 درجه سانتی گراد مورد ارزیابی میکروبی (مقادیر کلی باکتری (TVC) و مقادیر باکتری های سرما دوست (PTC) و شیمیایی (پراکسید (PV)، مقادیر تیوباربیوتیک اسید (TBA) و مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVBN)) در طول دوره نگهداری 30 روزه با فاصله 5 روز قرار گرفتند. نتایج نشان داد عصاره گیاه خوشاریزه توانست باعث کاهش معنی دار بازهای ازته فرار، پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، بار باکتریایی کل و باکتری های سرمادوست نسبت به تیمار شاهد شود. عصاره گیاه خوشاریزه به عنوان یک نگهدارنده طبیعی قابلیت استفاده در انواع فرآورده های شیلاتی را دارا بوده، زیرا فساد شیمیایی را به تاخیر می اندازد.

کلیدواژه‌ها